January 12, 2024

Groeispurt vergroot kans op sportblessures

Talentvolle sporters hebben meer kans op blessures tijdens de groeispurt.

Talentvolle sporters hebben meer kans op blessures tijdens de groeispurt. Dat concludeert bewegingswetenschapper Alien van der Sluis in haar proefschrift, waarvoor ze zowel voetballers van de jeugdopleiding van FC Groningen als tennissers van het talentprogramma van de KNLTB, heeft onderzocht.

Overbelastingsblessures bij sportende kinderen

Het blijkt dat kinderen in het jaar van hun groeispurt meer acute blessures hebben dan een jaar eerder of later. Hierdoor missen ze in dat jaar vaak meer trainingen. Soms wordt er doorgetraind met blessures, wat op de langere termijn gevolgen kan hebben. De conclusie is dan ook dat het nuttig kan zijn om de groei van spelers bij te houden en rekening te houden met risicovolle periodes.

Een fysiotherapeut kan daar bij helpen door advies en oefeningen geven om de overbelastingsblessures te voorkomen of te verhelpen.

Monitoringsvaardigheden

Daarnaast blijkt dat tennissers die meer risico’s nemen vaker en meer ernstige blessures hebben. Kinderen die goed zijn in 'monitoringsvaardigheden' (goed de ernst van blessures in kunnen schatten) hebben minder vaak overbelastingsblessures.

Het advies van Van der Sluis is dan ook dat talentvolle sporters geholpen worden om deze monitoringsvaardigheden te ontwikkelen. Ook op dit gebied kan begeleiding door een fysiotherapeut van pas komen. Deze kan het sportende kind (en zijn ouders) deze vaardigheden helpen ontwikkelen, door advies, informatie en oefeningen te geven.

USC Fysiotherapie

Bij USC Fysiotherapie hebben we ons gespecialiseerd op het gebied van sportende kinderen en overbelastingsblessures. We hebben jarenlange ervaring met talentvolle jeugd voetballers en tennissers en weten hoe blessures bij jonge sporters het best behandeld of, beter nog, voorkomen kunnen worden.

Meer blogposts

Bekijk alles