January 12, 2024

Tenniselleboog bij studenten

Een veelvoorkomend probleem onder studenten is de gevreesde tenniselleboog. Nu denk je misschien: "Ik speel helemaal geen tennis!" Maar de tenniselleboog kan toeslaan bij iedereen die herhaaldelijk dezelfde bewegingen maakt, inclusief die eindeloze typsessies tijdens studiemarathons.

We weten allemaal dat het universitaire leven soms stressvol kan zijn. Maar wist je dat die uren achter de computer en het constante typen ook tot lichamelijke klachten kunnen leiden? Een veelvoorkomend probleem onder studenten is de gevreesde tenniselleboog. Nu denk je misschien: "Ik speel helemaal geen tennis!" Maar de tenniselleboog kan toeslaan bij iedereen die herhaaldelijk dezelfde bewegingen maakt, inclusief die eindeloze typsessies tijdens studiemarathons.

Wat is een Tenniselleboog?

De tenniselleboog, ook wel laterale epicondylitis genoemd, is een pijnlijke aandoening waarbij de buitenkant van de elleboog wordt aangetast. En hier is het addertje onder het gras: het kan voorkomen bij niet-sporters, dus ook bij fanatieke studenten zoals jij!

Hoe ontstaat het bij studenten?

Langdurig studeren, vooral met herhaalde handbewegingen zoals typen en gebruik van de muis, kan de pezen rond de elleboog overbelasten, wat resulteert in die vervelende pijn aan de buitenkant van de elleboog.

Symptomen om op te letten:

  • Pijn aan de buitenkant van de elleboog
  • Zwakte in de hand en pols
  • Moeite met het vasthouden van voorwerpen

Hoe kun je een Tenniselleboog voorkomen?

  1. Ergonomie is de sleutel: Zorg voor een goede zithouding en investeer in ergonomische accessoires zoals een comfortabel toetsenbord en muis.
  2. Pauzeer en stretch: Neem regelmatig pauzes tijdens het studeren. Strek je handen en polsen om spanning te verminderen.
  3. Versterk je spieren: Voeg eenvoudige oefeningen toe aan je routine om de spieren rond de elleboog te versterken.
  4. IJs het indien nodig: Merk je enige pijn op? Leg dan een ijszak op de getroffen plek om ontstekingen te verminderen.

Wat als je al last hebt van een Tenniselleboog?

Als je al symptomen hebt, is het belangrijk om niet te negeren. Maak een afspraak met een fysiotherapeut voor advies en eventueel behandeling

Het vermijden van een tenniselleboog als student is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met een beetje aandacht voor je lichaam en een paar eenvoudige aanpassingen kun je die elleboogklachten op afstand houden. Dus, stop met het negeren van die studiepauzes, strek die vingers en houd die elleboog in topconditie!

Meer blogposts

Bekijk alles