January 12, 2024

De zwemmersschouder

Meer dan 60% van de actieve zwemmers heeft last van hun schouder(s) door de combinatie van de vele herhalende/repeterende bewegingen en het feit dat de schouder een zeer mobiel en een instabiel gewricht is.

Zwemmersschouder?

Ongeveer 90 procent van de voorwaartse snelheid bij de borstcrawl en de schoolslag komt uit het schoudergewricht en het bovenlichaam. Er zijn weinig andere sporten waarbij de schouder (en armen) zoveel herhalingen maken als bij het zwemmen. Een wedstrijdzwemmer zal per training al vlug zo’n 2500 cyclische bewegingen maken per training, waarvan merendeel in herhaling. Dat vraagt veel van het uithoudingsvermogen van de schouder en leidt in veel gevallen tot blessures door opvolgende microtrauma. In het begin zal er weinig gemerkt worden van een (potentiële) blessure en zeker tijdens het zwemmen, als de spieren warm zijn en er volledige focus is op de zwembeweging, zal er nog geen pijn gevoeld worden.

Meer dan 60% van de actieve zwemmers heeft last van hun schouder(s) door de combinatie van de vele herhalende/repeterende bewegingen en het feit dat de schouder een zeer mobiel en een instabiel gewricht is.

Zoals geschreven zal er vaak tijdens het zwemmen nog niet zoveel aan de hand zijn en worden het eerste ongemak en pijn gevoeld na het zwemmen bij andere dagelijkse activiteiten. De relatie met de pijn in de schouder en het zwemmen wordt niet direct gelegd, waardoor er wordt doorgegaan met zwemmen. De eerste paar keer zal de schouder juist beter voelen tijdens het zwemmen, zeker als het gewricht weer is warm gedraaid. Indien de zwemmer te lang doorgaat zal er in veel gevallen een ontsteking van de pezen die de schouderkop stabiliseren kunnen ontstaan, met als gevolg een meer algeheel beeld van pijn rondom de gehele schouder.

Dat maakt een juiste diagnostiek vaak lastiger en zal er gewacht moeten worden met gerichte therapie en oefeningen tot de

ontsteking weer is gezakt.

We gaan hier niet dieper in op de technische aspecten die de complexe schouderbeweging tijdens het zwemmen maakt; dat is voor een volgende keer.

De zwemmersschouder wordt nog (te) vaak gezien als ‘subacromiaal impingement’. Simpel gezegd is dat een inklemming van structuren (waaronder pezen) tussen de schouderkop en het schouderdak. Er zijn echter laatste tijd onderzoeken die aangeven dat het geen primaire inklemming betreft maar een ontsteking van een van de schouderpezen op basis van de toegenomen beweeglijkheid in het schoudergewricht wat bij veel zwemmers ontstaat. De combinatie van inklemming, ruimere beweeglijkheid en instabiliteit wat kenmerkend is bij zwemmers  maakt een juiste diagnose des te belangrijker.

Ervaar je ongemak tijdens dagelijkse handelingen na het zwemmen? Wacht niet tot er ook pijn ontstaat tijdens het zwemmen. Je maakt het daarmee voor de behandelend therapeut moeilijker om een juiste diagnose en dus behandelplan op te stellen en nog belangrijker: je zal een langere tijd niet kunnen doen wat je het liefst doet: pijnvrij zwemmen.

Vraag dus tijdig advies van een ervaren schouderspecialist!

TIPS:

·       Warming up

·       Goede zwemtechniek (laat dit regelmatig controleren en laat jezelf een keer filmen wanneer je zwemt)

·       Rustige opbouw van training

·       Wissel af in slagen

·       Ga direct na een zwemtraining niet krachttrainen en/of de schouders zwaar belasten

Meer blogposts

Bekijk alles